KUPITE KARTE

O nama

U ljudima koji žive daleko od mesta gde su rođeni, gde su rasli i gde su se školovali, večno je prisutan osećaj napuštenog i ostavljenog rodnog kraja. Srpsko pozorište “Mira Sremčević” već dvanaest godina ublažava taj osećaj napuštenog i ostavljenog, donoseći bar na kratko, dah ostavljenog zavičaja.

Sam početak pozorišta vezan je za Srpski Akademski Klub, osnovan u Čikagu 1971 godine. Na sastanku upravnog odbora Srpskog Akademskog Kuba u proleće 2004 godine, Ankica Ratarac predložila je spremanje pozorišne predstave Vlast Branislava Nušića. Ideja je jednoglasno prihvaćena i tako je počelo stvaranje pozorišta, a grupa je dobila ime “Prozorište”. Sa ogromnim uspehom premijera Vlasti je održana 12. februara 2005. u prepunoj sali Srpskog Kulturnog kluba “Sveti Sava”.

Duhovni pokretač i začetnik mnogih ideja i projekata bila je Mira Sremčević, glumica koja je svojom ličnošću, entuzijazmom i snagom ostavila dubok trag u razvoju pozorišta, kao i u kulturnom životu Srba u Čikagu.

Od samog početka pozorišta, pa do današnjih dana jedinstvo i motivaciju, kao i umetnički nivo davala je Ankica Ratarac, bez koje opstanak pozorišta ne bi bio moguć.

Pozorište je maja 2015. godine registrovano kao korporacija u državi Illinois pod nazivom Srpsko-Američko Pozorište “Mira Sremčević”, a aprila 2017. godine je dobilo status neprofitne organizacije.